dinsdag 9 juli 2013

Kaart Valle d'Aosta en Aosta – Vakantie Italië provincies

Kaart Valle d'Aosta, steden, rivieren: EU
Valle d'Aosta is een van de twintig regio’s van Italie. De regio ligt in het noordwesten van het land en heeft 126 978[ inwoners (2012). De hoofdstad is Aosta.

De regio grenst in het oosten en zuiden aan de regio Piemonte. In het noorden grenst het aan het kanton Valais/Wallis in buurland Zwitserland en in het westen aan Frankrijk.

De regio is met een oppervlakte van 3.263 km² de kleinste regio van Italië en de enige regio die maar uit een provincie bestaat.

Valle d'Aosta is overwegend een bergachtig gebied en ligt in het dal en de dwarsdalen van de Dora Baltea, een zijrivier van de Po.

Het gebied omvat het eigenlijke Aostadal dat in het noorden wordt ingesloten door de Penninische Alpen en in het zuiden door het massief van de Gran Paradiso.

Ten noorden van de regio liggen de Walliser Alpen. Over deze bergketen loopt de Grote Sint-Bernhardpas richting de Zwitserse steden Martigny en Genève.

Onder de bergpas is een toltunnel aangelegd die de doorgang van verkeer tussen Italië en Zwitserland in dit gebied in de winter garandeert, omdat dan de Grote Sint-Bernhardpas ontoegankelijk is.

In het noordwesten van Valle d'Aosta ligt het massief van de Mont Blanc. Aosta is met de Franse stad Chamonix verbonden door de Mont Blanctunnel.

Ten zuiden en zuidwesten van Valle d'Aosta liggen de Grajische Alpen. Over deze bergketen voert de Kleine Sint-Bernhardpas naar het Franse Bourg-Saint-Maurice, in het Tarentaisedal in de landstreek Savoye.

In het zuiden van Valle d'Aosta ligt het massief van de Gran Paradiso. In het oosten grenst de regio aan de dalen Val Sesia en Val d'Ossola in de buurregio Piemonte.

De kloof bij Pont St.-Martin geeft toegang tot de Povlakte.

Belangrijke middelen van bestaan in de regio zijn veeteelt, met onder meer de bereiding van kaas, en de verbouw van fruit, wijn en aardappelen. Andere bestaansbronnen zijn de industrie en het toerisme.

Klimaat en vakantie
Valle d’Aosta heeft een typisch alpine klimaat, met koude winters en warme zomers. De temperaturen hangen nauw samen met hoogteverschillen in een gebied.

De regio is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de skigebieden, de prachtige natuur en de sfeervolle steden en dorpen met historische bezienswaardigheden.

De vallei wordt omringd door de hoogste toppen van de Alpen. In de regio liggen tal van wintersportgebieden.

Belangrijke toeristische centra zijn de wintersportplaatsen Cervinia-Breuil, Cogne, Courmayeur en St.-Vincent.

In de stad Aosta is een archeologisch museum gevestigd. Verder zijn er een kathedraal en verschillende oude kerken.

Uit de Romeinse tijd resteren in Aosta onder meer een triomfboog van Augustus, de bogen van een marmeren brug, de Porta Praetoria en ruïnes van een theater en een amfitheater.

Steden
Naast de hoofdstad Aosta zijn een aantal andere plaatsen in Valle d’Aosta: Châtillon, Sarre, Saint-Vincent, Pont-Saint-Martin, Quart, Saint-Christophe, Gressan, Saint-Pierre, Nus, Donnas, Verrès, Charvensod, Valtournenche, La Salle.