maandag 8 juli 2013

Kaart Marche en Ancona - Italië Vakantie Provincies

Kaart Marche, provincies
Marche is een van de twintig regio’s van Italië. De regio ligt in het midden van het land en heeft 1.541.692 inwoners (2012). De hoofdstad is Ancona. In het Nederlands wordt de regio ook wel Marken genoemd.

Marche grenst in het noorden aan de regio Emilia-Romagna, in het zuidoosten aan de regio’s Abruzzen en Lazio, in het westen aan Umbrië en in het noordwesten aan Toscane.

In het grenst de regio ook aan de republiek San Marino. In het oosten ligt het aan de Adriatische Zee.

Landschap
De regio ligt in het westen in de Apennijnen. De hoogste top in Marche, de Monte Vettore, ligt in het bergmassief Monti Sibillini in de provincie Ascoli Piceno. De Monte Vettore heeft een hoogte van 2.476 meter en is onderdeel van een nationaal park.

Het landschap tussen de hoge bergen in het westen en de kust is heuvelachtig. Dit is een belangrijk landbouwgebied. Er worden onder meer wijn, olijven en fruit geproduceerd.

Andere belangrijke middelen van bestaan in de veeteelt, bosbouw, zwavelwinning en visserij. Ook het toerisme vormt een belangrijke bron van inkomsten.

Marche heeft een kust met een lengte van ongeveer 170 kilometer. Langs de kust liggen veel zand- en kiezelstranden, die worden onderbroken door rotskust.

Belangrijke rivieren in Marche zijn de Foglia, Metauro, Cesano, Misa, Esino, Potenza, Chienti, Tenna, Aso, Tronto.

Provincies
De regio Marche is bestuurlijk onderverdeeld in vijf provincies. Dit zijn Ancona, Ascoli Piceno, Fermo, Macerata en Pesaro e Urbino. De provincies hebben dezelfde naam als de hoofdsteden ervan.

Klimaat en vakantie
Marche heeft een subcontinentaal klimaat met warme zomers en milde winters. In het binnenland is het in de winter koeler dan aan de kust.

De regio is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, de stranden, historische bezienswaardigheden en de monumentale steden.

In het oude centrum van de stad Ascoli Piceno zijn veel bouwwerken uit de middeleeuwen en de renaissance. De middeleeuwse muren rond de stad zijn voor een deel nog bewaard gebleven.

De hoofdstad Ancona, aan de Adriatische Zee, is amfitheatersgewijs gebouwd op een rotsachtig voorgebergte. Het Museo Nazionale della Marche heeft een bijzondere collectie prehistorische en archeologische vondsten en fraaie Romeinse bronzen.

Het stedelijk museum Francesco Podesti, in het 13de-eeuwse Palazzo degli Anziani, herbergt een collectie Italiaanse meesters. In de stad zijn verder tal van monumentale gebouwen.

Aan de kust van de regio Marche trekken de badplaatsen en stranden veel toeristen.

De kust bij de badplaats San Benedetto del Tronto wordt vanwege de vele soorten palmbomen die hier groeien de Riviera delle Palme, de Palmenriviera, genoemd.

Steden
Naast de hoofdstad Ancona zijn een aantal andere steden in de regio Marche: Ascoli Piceno, Fermo, Camerino, Fabriano, Macerata, Pesaro, Urbino, Jesi.

Senigallia, Fabriano, San Benedetto del Tronto, Porto San Giorgio, Recanati, Civitanova Marche, Fano.

Havensteden in Marche zijn Ancona, San Benedetto del Tronto, Pesaro, Senigallia, Porto San Giorgio, Fano, Civitanova Marche, Numana, Recanati.

Kaart Marche, steden, provincies: EU