woensdag 17 juli 2013

Kaart Comomeer – Noord-Italië Vakantie

Kaart Comomeer, steden, rivieren: Demis
Het Comomeer is een meer in Noord-Italië in de regio Lombardije. De Italiaanse naam is Lago di Como of Lario.

Het meer ligt tussen de Luganer en Bergamasker Alpen en heeft een lengte van 51 kilometer, een breedte tot 4,5 kilometer en een oppervlakte van 146 km². Het meer is van glaciale oorsprong.

Aan de noordkant van het meer ligt de vlakte Pian di Spagna. Deze vlakte vormt de scheiding met het meer Lago di Mezzola. De meren zijn met elkaar verbonden door de rivier de Mera, die bij de Splügenpas ontspringt.

Het Comomeer verdeelt zich bij Bellagio richting het zuiden in twee armen. Aan de zuidwestelijke arm ligt Como, aan de zuidoostelijke de stad Lecco. Bij Lecco heet het meer ook Lago di Lecco.

De rivier de Adda, die het meer in het noorden bij Colico binnenstroomt, zorgt voor de grootste watertoevoer. De Adda verlaat het Comomeer in het zuidoosten bij Lecco.

De grootste stad aan het meer is Como, aan de zuidwestpunt van het meer. Como is ook de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad ligt vastgegroeid aan de Zwitserse plaats Chiasso in het kanton Ticino.

In het Comomeer ligt het kleine eiland Isola Comacina. De hoogste berg aan het meer is met een hoogte van 2.609 meter de Monte Legnone, die ten oosten van Colico ligt.

Vakantie
Het Comomeer is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, watersportrecreatie en de schilderachtige steden en plaatsen eraan.

Rond het meer liggen verschillende fraaie tuinen. Andere bezienswaardigheden zijn de romaanse kerk in Bellagio en het cluniacenzerklooster Abbazio di Piona.

De Villa Carlotta. in de buurt van Tremezzo, heeft een collectie beeldhouwwerken van onder meer Canova en Thorwaldsen.

Belangrijke toeristische centra aan het meer zijn Bellano, Varenna, Bellagio en Menaggio.

De stad Como heeft een historisch centrum. In de stad zijn ook een aantal middeleeuwse stadstorens bewaard gebleven, zoals de 40 meter hoge Torre di porta Vittoria uit 1192. Het Museo Civico bezit een grote collectie archeologische vondsten.

Rond het Comomeer liggen vakantieparken, hotels en campings die als uitgangspunt kunnen dienen voor een aangename vakantie.

Steden
Aan het Comomeer liggen de steden en plaatsen Como, Gravedona, Cernobbio, Colico, Bellano, Dervia, Varenna, Bellagio, Menaggio, Tremezzo, Argegno, Nesso, Mandello del Lario, Cernobbio.

Kaart Comomeer, steden, wegen, reliëf: US Army