donderdag 4 juli 2013

Trentino-Zuid-Tirol en Trento Kaart - Italië Vakantie Provincies

Kaart Trentino-Zuid-Tirol, provincies
Trentino-Zuid-Tirol is een van de twintig autonome regio van Italie. De regio ligt in Noord-Italië en heeft inwoners. De hoofdstad is Trento. De Italiaanse naam is Trentino-Alto-Adige.

De regio grenst in het zuiden aan de regio Veneto en in het westen aan Lombardije. In het noordwesten grenst de regio aan buurland Zwitserland en in het noorden aan Oostenrijk.

De Brennerpas (Passo di Brennero) is een belangrijke bergpas op de grens tussen Oostenrijk en Italië tussen de Stubaier en Zillertaler Alpen.

De pas heeft een hoogte van 1.372 meter en verbindt het dal van de Wipp met dat van de Isarco en vormt een deel van de waterscheiding tussen de stroomgebieden van de Inn en de Adige.

De belangrijkste rivier in de regio Trentino-Alto-Adige is de Adige (Duits: Etsch). Ten oosten van de rivier liggen de Dolomieten en ten westen onder meer de Triënter Alpen.

De Adige stroomt van de kleine stad Merano; ten noorden van Bozen, via Bozen naar Trente en zo verder naar Verona in Veneto.

In Trentino-Zuid-Tirol vormt de Adige een diep dal, waarin de steden Meran, Bozen, Leifers (Laives), Lavis, Trente, Rovereto, Mori en Ala liggen.

Belangrijke middelen van bestaan in de regio zijn landbouw, bosbouw en het toerisme. In het gebied worden onder andere fruit en wijndruiven verbouwd.

Provincies
Trentino-Zuid-Tirol is bestuurlijk onderverdeeld in twee provincies: Dit zijn Trente en Bolzano. De hoofdteden hebben dezelfde naam als de provincie. In het Nederlands heet de provincie Bolzano ook wel Bozen-Zuid-Tirol.

Klimaat en vakantie
Het klimaat van Trentino-Alto Adige kan worden gedefinieerd als een overgang tussen een continentaal klimaat en een alpine klimaat.

De regio is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, de meren, de vele kastelen, de wintersportgebieden en bezienswaardigheden in de steden.

Bolzano is het centrum van Zuid-Tirol, dat na de Eerste Wereldoorlog door Oostenrijk aan Italië moest worden afgestaan. In de stad zijn verschillende musea en tal van monumentale gebouwen te bezichtigen.

Het archeologisch museum in Bolzano bavat sinds januari 1998 het in 1991 in het Ötztal ontdekte lijk en de bezittingen, kleding en wapens, van een man uit het stenen tijdperk.

De sfeervolle stad Trento trekt veel toeristen vanwege de vele musea en historische bouwwerken. In de stad zijn liggen resten van een Romeinse versterkingen.

In het bisschoppelijk museum, in het gerestaureerde 13de-eeuwse Palazzo Pretorio, ligt de kerkschat van de kathedraal, waaronder zeven renaissancewandtapijten van Pieter Coecke van Aelst.

In het Castello del Buonconsiglio (13de–16de eeuw) is het provinciaal kunsthistorisch museum gevestigd, met in het interieur fresco’s uit ongeveer 1530 van Romanino de Brescia.

Steden
Naast de hoofdstad Trento zijn een aantal andere steden in Trentino-Alto-Adige: Bolzano, Rovereto, Merano, Bressanone, Pergine Valsugana, Laives, Arco, Riva del Garda, Brunico, Appiano sulla Strada del Vino, Lana.

Kaart Trentino Alto Adige-Zuid-Tirol, provincies, steden, rivieren: EU