vrijdag 5 juli 2013

Friuli-Venezia Giulia en Triëst - Kaart Italië Provincies Vakantie

Kaart Friuli-Venezia Giulia, provincies
Friuli-Venezia Giulia is een van de 20 autonome regio van Italië. De regio ligt in het noordoosten van het land en heeft 1.219 356 inwoners (2011). De hoofdstad is Triëst.

Friuli-Venezia Giulia grenst in het westen aan de regio Veneto. In het noorden grenst de regio aan buurland Oostenrijk en in het oosten aan Slovenië. In het zuiden ligt het aan de Golf van Venetië, het noordelijke deel van de Adriatische Zee.

De regio wordt geografisch wel ingedeeld in drie delen. Dit zijn het bergachtige noorden in de Karnische Alpen, het heuvelachtige centrum en de vlakte in het zuiden.

De Karnische Alpen is een bergketen met een lengte van ongeveer 100 kilometer in de Zuidelijke Kalkalpen. Dit deel van de Alpen ligt in Friuli en de Oostenrijkse bondslanden Oost-Tirol en Karinthië.

De hoogste top van deze bergketen, de Monte Coglians, ligt in Friuli-Venezia Giulia en heeft een hoogte van 2.780 meter.

De gemeente Muggia, in het zuidoosten van de provincie, vormt het Italiaanse deel van het schiereiland Istrië.

De belangrijkste rivier in de regio is de Tagliamento. Deze rivier ontspringt in de Karnische Alpen.

Provincies
De regio Friuli-Venezia Giulia is bestuurlijk onderverdeeld in vier provincies. Dit zijn Triëst, Udine, Pordenone en Gorizia. De provincies hebben dezelfde naam als de provinciehoofdsteden.

Vakantie
Friuli-Venezia Giulia heeft aan de kust een submediterraan klimaat en in de bergen een Alpine klimaat.

De regio is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de wintersportgebieden, de prachtige natuur, bezienswaardigheden in de steden en de badplaatsen met stranden.

Het centrum va de stad Udine wordt gekarakteriseerd door smalle straten met arcaden. Aan de Piazza della Libertà liggen het imposante gotische raadhuis en de Loggia di S. Giovanni (1533), met de Torre dell’Orologio (1527).

In de stad Triëst zijn onder meer een botanische tuin en een zeewateraquarium gevestigd. Het museum van het Castello di San Giusto heeft een belangrijke collectie schilderkunst vanaf de 15de eeuw.

Steden
Naast de hoofdstad Triëst zijn een aantal andere steden in Friuli-Venezia Giulia: Udine, Pordenone, Gorizia, Monfalcone, Sacile, Cordenons, Codroipo, Azzano Decimo, Porcia, San Vito al Tagliamento.

Tavagnacco, Latisana, Cervignano del Friuli, Muggia, Spilimbergo, Ronchi dei Legionari, Maniago, Fontanafredda, Cividale del Friuli, Fiume Veneto, Gemona del Friuli, Tolmezzo.

Kaart Friuli-Venezia Giulia, provincies, steden: EU