dinsdag 2 juli 2013

Molise en Campobasso – Kaart Vakantie Italië

Kaart Molise, provincies
Molise is een van de 20 regio’s van Italië. De regio ligt centraal in het zuidelijke deel van het land en heeft 313.660 inwoners (2011). De hoofdstad is Campobasso.

Molise grenst in het noordwesten aan de regio Abruzzen, in het zuidoosten aan Apulië, in het zuiden aan Campanië en in het westen aan Latium (Lazio). In het noordoosten ligt de regio aan de Adriatische Zee.

De regio is na Valle d’Aosta de kleinste regio van het land. Tot 1963 vormde Molise samen met de regio Abruzzen de regio Abruzzen en Molise.

Molise is grotendeels een heuvelachtig gebied. De Apennijnen zijn er lager dan in de buurregio Abruzzen. De hoogste bergen zijn de Monti del Matese en La Meta die in het zuiden en westen liggen.

Het binnenland van de regio is heuvelachtig. Hier stromen de rivieren Trigno en Biferno die in de Adriatische Zee uitmonden. De Volturno, in het westen, stroomt uit in de Tyrrheense Zee.

De Trigno ontspringt in het hooggebergte in de provincie Isernia, bij de plaats Vastogirardi. De rivier vormt voor een groot deel de grens met de regio Abruzzen.

De kust van Molise heeft een lengte van ongeveer 40 kilometer. Aan de kust liggen prachtige zandstranden en de bekende stad Termoli.

Molise is een van de meest landelijke gebieden van Italië. De landbouw produceert onder meer graan, wijn en fruit.

Provincies
Molise is bestuurlijk ingedeeld in twee provincies. Dit zijn Campobasso en Isernia. De hoofdsteden van deze provincies hebben dezelfde naam als de provincie.

Vakantie
Molise is een aantrekkelijke locatie voor een vakantie vanwege onder eer het mooie weer, de natuur en de prachtige stranden.

De regio eelt met twee buurregio’s het nationale park Parco Nazionale d'Abruzzo-Lazio-Molise.

Een aantal bezienswaardigheden in het gebied zijn het historische centrum van Campobasso, het centrum en de kust van Termoli, de archeologische plaats Saepinum en het Monti del Matese-gebergte.

De stad Sepino is in de 11de eeuw ontstaan en heeft veel nauwe steegjes. Een monumentale bezienswaardigheid is de kerk Santa Cristina.

Ten noorden van Sepino liggen de overblijfselen van de Romeinse stad Saepinum. Deze stad ontstond in de 3e eeuw v.Chr. bij de stad Saipins die in 293 v.Chr. door de Romeinen werd veroverd.

Op het archeologische terrein liggen onder meer de resten van een theater, een marktplaats, stadspoorten, thermen en tempels. Op het terrein is ook het Museo Archeologico Vittoriano gehuisvest.

De kust bij Termoli heeft brede zandstranden. Vanuit de haven van Termoli varen veerboten naar de Tremitische eilanden.

De sfeervolle oude stad van Campobasse ligt op een heuvel en heeft nauwe straatjes en trappen. De stad wordt gedomineerd door het Castello Monforto, dat gesticht werd door de Longobarden.

Steden
Naast de hoofdstad Campobasse zijn een aantal andere steden in Molise: Termoli, Isernia, Venafro, Bojano, Larino, Campomarino, Montenero di Bisaccia, Guglionesi, Riccia.

Kaart Molise, provincies, steden: EU