zondag 30 juni 2013

Kaart Piemonte en Turijn – Italië Vakantie Provincies

Kaart Piemonte, provincies
Piemonte is een een van de 20 regio’s van Italië. De regio ligt in het noordwesten van het land en heeft 4.467.914 inwoners (april 2012). De hoofdstad is Turijn (Torino).

Piemonte grenst in het noordwesten aan de regio Valle d'Aosta, in het oosten aan Lombardije, in het zuidoosten aan Emilia-Romagna en in het zuiden aan Ligurië.

De regio grenst in het noorden aan buurland Zwitserland en in het westen aan Frankrijk.

Landschap
Landschappelijk wordt Piemonte wel in drie delen ingedeeld, het Alpengebied, het heuvellandschap en de Po-vlakte.

In het westen liggen de uitlopers van de Cottische Alpen, in het zuiden de Noordelijke Apennijnen en in het noorden uitlopers van de Zwitserse Alpen.

De hoogste bergtoppen zijn de Grenzgipfel (4.618 m) in het Monte Rosa-massief en de Gran Paradiso (4.061 m) in het Gran Paradiso-massief.

In het zuidoosten van de regio ligt een heuvelachtig landschap en in het oosten ligt de Po-vlakte, met veel grote en middelgrote steden.

In het noordoosten ligt het Lago Maggiore. Dit is een meer in het grensgebied van Italië en Zwitserland. Het Zwitserse deel ligt in het kanton Ticino. De westelijke oever van het Italiaanse deel ligt in Piëmonte, de oostelijke oever in Lombardije.

Belangrijke middelen van bestaan in de regio zijn de industrie en de landbouw. Op de Po-vlakte worden onder meer rijst, fruit, groenten, maïs, rogge en peulvruchten verbouwd, in de heuvelgebieden wijn en hazelnoten.

Provincies
Piemonte is bestuurlijk ingedeeld in acht provincies. Dit zijn Alessandria, Asti, Biella, Cuneo, Novara, Turijn, Verbano-Cusio-Ossola, Vercelli.

De provinciehoofdstad van Verbano-Cusio-Ossola is Verbano. De andere provinciehoofdsteden hebben dezelfde naam als de provincie.

Vakantie
De regio is een populaire trekpleister voor een vakantie vanwege onder andere de prachtige natuur, de wintersportgebieden en de bezienswaardigheden in de steden.

Veel toeristen trekt de omgeving van het grote meer Lago Maggiore. In het Lago Maggiore trekken de Borromeïsche Eilanden, met het eilandpaleis Isola Bella, veel bezoekers.

Bekende plaatsen langs het Lago Maggiore zijn Locarno en Ascona in Zwitserland en Verbania, Luino en Stresa in Italië.

Turijn, aan de monding van de Dora Riparia in de Po, heeft een van de modernste stadsbeelden van Italië. In de stad zijn veel pleinen en monumentale gebouwen.

Belangrijkste pleinen zijn de Piazza Castello, de Piazza San Carlo en de Piazza Vittorio Veneto. Op de Piazza Castello ligt het Palazzo Madama. Amdere bezienswaardigheden zijn het Palazzo Reale en de kerk San Lorenzo.

Steden
Naast de hoofdstad Turijn zijn een aantal andere steden in Piemonte: Novara, Alessandria, Asti, Moncalieri, Cuneo, Collegno, Rivoli, Nichelino, Settimo Torinese, Vercelli, Biella, Grugliasco, Chieri.

Pinerolo, Casale Monferrato, Venaria Reale, Alba, Verbania, Bra, Carmagnola, Novi Ligure, Tortona, Chivasso, Fossano, Ivrea, Orbassano, Mondovì, Borgomanero, Savigliano, Trecate, Acqui Terme, Valenza.

Kaart Piemonte

Kaart Piemonte, steden, provincies, rivieren: EU