woensdag 26 juni 2013

Ligurië en Genua Kaart - Italië Vakantie Provincies

Kaart Ligurië, provincies
Ligurië is een van de 20 regio’s van Italië. De regio ligt in het noordwesten van het land en heeft inwoners. De hoofdstad is Genua. De Italiaanse naam is Liguria.

Ligurië grenst in het noordwesten aan de regio Piedmonte, in het noordoosten aan Emilia-Romagna en in het zuidoosten aan Toscane.

De regio grenst in het westen aan buurland Frankrijk en ligt in het zuiden aan de Ligurische Zee, een subzee van de Middellandse Zee. Voor de kust van de regio ligt de Golf van Genua.

De kust wordt aangeduid als Ligurische Rivièra. Ten oosten van de stad Genua wordt de kust de Riviera di Levante genoemd en ten westen van Genua de Riviera di Ponente.

Het gedeelte van de gemeente Andora tot aan de Franse grens wordt ook wel aangeduid als Bloemenrivièra. In het Nederlands staat de kust ook bekend als Italiaanse Rivièra.

Ligurie is groetendeels een bergachtig gebied. De Zee-Alpen en Ligurische Apennijnen reiken tot een hoogte van ruim 2.600 meter. Ongeveer de helft van de oppervlakte is met bos bedekt. Het bergachtige binnenland is dunbevolkt

Belangrijke bronnen van bestaan in de regio zijn de bloementeelt en de verbouw van tarwe, olijven, wijn, groenten en fruit.

Provincies
Ligurië is bestuurlijk onderverdeeld in vier provincies. Dit zijn Genua, Imperia, La Spezia en Savona De provincies hebben dezelfde naam als de hoofdsteden ervan.

Ligurische Zee
De Ligurische Zee is een deel van het westelijk bekken van de Middellandse Zee. De zee wordt begrensd door Ligurië met de Italiaanse Riviera, de landstreek Toscane en de eilanden Elba en Corsica.

Het noordelijk deel van de Ligurische Zee wordt gevormd door de Golf van Genua. In het zuidoosten ligt de zee aan de Tyrreense Zee.

Klimaat en vakantie
Ligurië heeft overwegend een mediterraan klimaat, met warme zomers en milde winters. In de bergen is het in de winter kouder dan aan de kust.

De regio is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, historische bezienswaardigheden, de stranden en de steden.

Toeristische trekpleisters zijn natuurgebieden als Cinque Terre, het schiereiland van Portofino, de Ligurische Alpen en het karstlandschap rond de plaats Finale Ligure.

Aan de kust trekken onder meer de plaatsen Ventimiglia, San Remo, Alassio, Finale Ligure, Rapallo, Sestri Levante veel bezoekers vanwege de stranden.

De stad Genua is amfitheatersgewijs gebouwd tegen de steile hellingen van de Ligurische Alpen en tussen de diepe dalen van de rivieren de Polcevera en Bisagno.

Genua heeft een schilderachtig middeleeuws stadscentrum met tal van monumentale bouwwerken dat zich uitstrekt rond de beroemde Piazza San Matteo.

Steden
Naast de hoofdstad Genua zijn een aantal andere steden in Ligurië: La Spezia, Savona, San Remo, Sarzana, Imperia, Albenga, Ventimiglia, Chiavari, Rapallo, Cairo Montenotte, Loano, Sestri Levante, Varese Ligure, Finale Ligure.

Belangrijke havensteden in de regio zijn Genua, La Spezia en Savona.

Kaart Ligurië, steden, provincies: EU