dinsdag 25 juni 2013

Apulië en Bari - Kaart Italië Vakantie Provincies

Kaart Apulië, provincies
Apulië is een van de 20 regio’s van Italië. De regio ligt in het zuidoosten van het land en heeft 4.045.110 inwoners (september 2012). De hoofdstad is Bari. De Italiaanse naam is Puglia.

Apulië grenst in het noordwesten aan de regio’s Molise en Campania en in het westen aan Basilicata.

De regio ligt in het oosten aan de Adriatische Zee, in het zuiden aan de Straat van Otranto en de Golf van Taranto, die deel uitmaakt van de Ionische Zee.

Apulië kent grotendeels een heuvelachtig landschap met een smalle, in het zuiden breder wordende kustvlakte.

De regio wordt wel onderverdeeld in vier gebieden. In het noordoosten ligt de Promontorio del Gargano. Ten zuiden daarvan ligt de Tavoliere, een vruchtbare vlakte.

Ten zuiden van de Tavoliere ligt het kalkplateau Le Murge. In het zuidoosten van Apulië ligt de Penisola Salentina.

Gardano staat vanwege de geografische ligging ook wel bekend als de Spoor van de Laars van Italië, omdat het schiereiland ongeveer 70 kilometer de Adriatische Zee indringt.

In het gebied ligt het Parco Nazionale del Gargano, waartoe ook de Tremitische Eilanden behoren.

Belangrijke landbouwproducten die verbouwd worden in de regio zijn graan, wijn en olie.

Provincies
De regio Apulië is bestuurlijk onderverdeeld in zes provincies. Dit zijn Bari, Barletta-Andria-Trani, Brindisi, Foggia, Lecce en Tarente.

Barletta-Andria-Trani heeft drie hoofdsteden. Dit zijn Barletta, Andria en Trani. De andere provincies hebben een gelijknamige provinciehoofdstad.

Vakantie
Apulië is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, het mooie weer, de stranden, de vele historische bezienswaardigheden en de steden.

Ten noorden van de stad Tarente liggen de kloven van de Gravine. Bij de plaatsen Massafra en Gravina in Puglia liggen eeuwenoude rotswoningen.

In het noorden van Apulië ligt het schiereiland Gargano, met de badplaatsen Vieste, Peschici en Mattinata. Aan de Ionische Zee trekt de badplaats Gallipoli veel bezoekers.

Bari bestaat uit een oude stad en een nieuwe die zijn oorsprong vindt in de 19de-eeuw. In de oude stad, Bari vecchia, liggen twee romaanse basilieken, de 13de-eeuwse kathedraal en de San Nicola (1087–1197).

In de San Nicola bevindt zich het graf van de Heilige Nicolaas, bisschop van Myra.

Steden
Naast de hoofdstad Bari zijn een aantal andere steden in Apulië: Taranto, Foggia, Andria, Barletta, Lecce, Brindisi, Altamura, Molfetta, Cerignola, Bitonto, Manfredonia, Trani, San Severo, Bisceglie, Martina Franca, Monopoli, Corato, Gravina in Puglia.

Bari en Brindisi zijn twee belangrijke havensteden. Vanuit hier varen ook veerboten naar Albanië en Griekenland.

Kaart Apulië, provincies, steden, rivieren: EU