maandag 17 juni 2013

Lazio en Rome – Vakantie Italië Provincies

Kaart Lazio, provincies
Lazio is een van de 20 regio’s van Italië. De regio ligt aan de westkant van het midden van het land en heeft 5 536 292 inwoners (2012). De hoofdstad is Rome. De Latijnse naam is Latium.

De regio Lazio grenst in het noorden aan de regio’s Toscana en Umbrië, in het noordoosten aan Marche, in het in het oosten aan Abruzzen, in het zuidoosten aan Molise en in het zuiden aan Campania.

De regio ligt in het westen aan de Tyrreense Zee en omsluit geheel het land Vaticaanstad.

De regio loopt van het gebergte de Apennijnen bergafwaarts naar de brede kustvlakte aan de Tyrrheense Zee.

Een belangrijke bron van bestaan is de landbouw, met onder meer de teelt van olijven en wijnbouw.

Provincies
Lazio is bestuurlijk ingedeeld in vijf provincies. Dit zijn Frosinone, Latina, Rieti, Rome en Viterbo. De hoofdsteden hebben dezelfde naam als de provincies.

Rivieren
Een belangrijke rivier in de regio is de Tiber (Tevere). De rivier ontspringt in de Toscaanse Apennijnen en stroomt de regio’s Umbrië en Lazio naar Rome. De rivier mondt ten zuidwesten van Rome, bij Lido di Ostia, uit in de Tyrrheense Zee,

Klimaat en vakantie
Rome en Lazio hebben grotendeels een mediterraan klimaat, met warme zomers en milde winters.

De regio Lazio is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, de stranden aan de Tyrreense Zee en de historische steden en bezienswaardigheden.

De stad Rome, aan de rivier de Tiber, trekt veel toeristen vanwege de kunst, architectuur, archeologie, religie en cultuur. Een van de bekendste gebouwen in de stad is de St. Pieter.

Buiten de stad Rome zijn verspreid over de regio echter ook honderden abdijen, kerken, monumenten en andere bezienswaardigheden te bezichtigen.

In de regio Lazio liggen tal van vakantieparken, hotels en campings om een aangename vakantie door te brengen.

Steden Lazio
Naast de hoofdstad Rome zijn een aantal andere steden in Lazio: Latina, Guidonia Montecelio, Fiumicino, Aprilia, Viterbo, Pomezia, Tivoli, Anzio, Velletri.

Civitavecchia, Frosinone, Rieti, Nettuno, Terracina, Ardea, Ladispoli, Albano Laziale, Marino, Monterotondo, Cassino, Gaeta, Minturno,

De belangrijkste vliegvelden zijn het Aeroporto Leonardo da Vinci in Fiumicino, het Aeroporto Pastine bij Ciampino en het Aeroporto di Roma-Urbe in Rome.

Civitavecchia is een belangrijke havenstad waarvandaan veerboten naar de eilanden Sicilië en Sardinië en de landen Spanje, Frankrijk, Malta en Tunesië varen.

Kaart Lazio provincies

Kaart Lazio, steden, provincies, rivieren: EU