woensdag 19 juni 2013

Kaart Veneto en Venetië – Vakantie Italië Provincies

Kaart Veneto, provincies
Veneto is een van de 20 regio’s van Italië. De regio ligt in het noordoosten van het land en heeft 4 862 581 inwoners 2012. De hoofdstad is Venetië (Venezia).

Veneto grenst in het noorden aan de regio Trentino-Alto Adige (Trentino-Zuid-Tirol), in het oosten aan Friuli-Venezia Giulia, in het zuiden aan Emilia-Romagna en in het westen aan Lombardije.

In het noorden grenst de regio aan buurland Oostenrijk en in het zuidoosten ligt de regio aan de Golf van Venetië die een onderdeel is van de Adriatische Zee en Middellandse Zee.

Landschap
De regio Veneto is in het noorden zeer bergachtig, met als hoogste top de Marmolada (3.342 m), en gaat via de Venetiaanse Alpen, tot 2500 meter tussen Val Sugana en de rivier Tagliamento, over in een laagvlakte.

De regio ligt in het noorden in de Karnische Alpen en in het zuiden aan de rivier de Po. In het westen ligt Veneto aan het beroemde Gardameer en de rivier de Mincio. In het oosten grenst de regio aan de rivier de Tagliamento en de Adriatische Zee.

De oostelijke Dolomieten maken ook deel uit van de regio.

De grootste steden in Veneto, zoals Venetië, Verona en Padua, liggen in de laagvlakte van de regio.

Aan de kust liggen de delta van de rivier de Po en lagunes. De regionale hoofdstad Venetië is gebouwd op een aantal eilanden in de Laguna Veneta, de grootste lagune in het gebied.

Aan de noordkant van de kust liggen veel zandstranden met drukbezochte badplaatsen.

Provincies
Veneto is bestuurlijk ingedeeld in zeven provincies. Dit zijn Belluno, Treviso, Padua, Rovigo, Venetië, Verona en Vicenza. De provinciehoofdsteden hebben dezelfde naam als de provincies.

Vakantie
De regio Veneto is een populaire trekpleister voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, de wintersportgebieden, de stranden aan de kust en de bezienswaardigheden in de steden.

In de regio liggen verschillende beschermde natuurgebieden. Dit zijn het Parco nazionale delle Dolomiti Bellunesi, Parco naturale regionale delle Dolomiti d'Ampezzo.

En verder het Parco regionale dei Colli Euganei, Parco naturale regionale della Lessinia, Parco naturale regionale del Fiume Sile en het Parco regionale del Delta del Po.

Een veelbezochte wintersportplaats in de regio, die ook in de zomer veel toeristen trekt, is Cortina d'Ampezzo in de provincies Belluno.

Aan de noordkant van de kust van Veneto liggen veel badplaatsen met zandstranden, zoals Jesolo, Bibione en Caorle.

De stad Venetië trekt veel toeristen vanwege de monumentale gebouwen en musea die er zijn te bezichtigen.

Het oude Venetië is gebouwd op 118 eilandjes die door ongeveer 400 bruggen met elkaar zijn verbonden. Dit vormt een langwerpig geheel, met een lengte van ongeveer 5 kilometer en een grootste breedte van 3,5 kilometer.

Beroemde bezienswaardigheden in Venetië zijn het Dogenpaleis, het Piazza San Marco en de aangrenzende Piazzetta,

De Ponte Rialto (1588–1592) is een 48 meter lange boogbrug met winkeltjes. Langs het Canal Grande liggen vele fraaie palazzi en andere monumentale gebouwen.

Steden
Naast de hoofdstad Venetië zijn een aantal andere steden in de regio Veneto: Verona, Padova, Vicenza, Treviso, Rovigo, Chioggia, Bassano del Grappa, San Donà di Piave, Schio, Mira, Belluno, Conegliano, Castelfranco Veneto.

Villafranca di Verona, Montebelluna, Vittorio Veneto, Mogliano Veneto, Valdagno, Spinea, Arzignano, Jesolo, Legnago, Portogruaro, Feltre, Cortina d'Ampezzo, Cittadella, Monselice, Adria, Legnago.

Kaart Veneto

Kaart Veneto, steden, provincies, rivieren: EU