dinsdag 4 juni 2013

Kaart Gardameer – Vakantie Italië in Lombardije, Trentino-Alto Adige en Veneto

Kaart Gardameer: Demis
Het Gardameer is een meer in de regio’s Lombardije, Trentino-Alto Adige en Veneto in het noorden van Italië. Het is met een oppervlakte van 369,98 km² het grootste meer van het land. De Italiaanse naam is Lago di Garda.

Het Gardameer ligt in het zuiden van de Lombardijse Alpen en heeft een lengte van ongeveer 52 kilometer, een breedte tot 18 kilometer en is tot 346 meter diep.

In het zuiden van het meer ligt het schiereiland van Sirmione. Het schilderachtige stadje Sirmione is gebouwd rondom en indrukwekkend kasteel.

Een opmerkelijk fenomeen in het Gardameer zijn de sessa’s, waarbij het water aan de noordelijke oever tot 30 centimeter kan stijgen, terwijl het tegelijkertijd aan de zuidelijke evenveel daalt.

Landschap
Aan de oostkant van het Gardameer liggen de Monte Baldo met de toppen de Altissimo (2.078 m), de Pozzette (2.218 m) en de Telegrafo (2.200 m).

De westkust tussen Riva en Gargnano bestaat uit steile rotsen, die soms loodrecht uit het meer oprijzende. Hoge toppen zijn hier de Carone (1.621 m), Pizzardo (1.582 m), Denervo (1.460 m) en de Pari (1.991 m).

Tussen de bergen lopen smalle valleien, zoals die van de Ledro, de Toscolanevallei en de vallei van de Sarca.

Aan de zuidkant van het meer zijn de oevers meer vlak, zonder steile rotswanden en uitgehouwen wegen.

Eilanden
In het Gardameer liggen zeven eilandjes. Dit zijn het Garda-eiland (Isola di Garda), dat voor San Felice ligt, San Biagio, bij de rots van Manerba, Trimelone bij Cassone, Sogno en Olivo, in de buurt van Malcesine en de rotseilandjes Altare en Stella.

Rivieren
In het Gardameer stromen veel rivieren uit. Dit zijn onder andere de Sarca Varone, Abola, Ponale, San Giovanni, Campione, Brasa, Toscolano, Bornico, Barbarano.

De rivier de Mincio stroomt bij Peschiera uit het Gardameer naar het zuiden en mondt ten zuiden van de stad Mantua uit in de Po.

Vakantie
Het Gardameer is een populaire nestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, de mogelijkheden van waterrecreatie, stranden en de steden rond het meer.

Plaatsen rond het meer die veel toeristen trekken zijn Riva, Salò, Desenzano del Garda, Sirmione, Peschiera del Garda en Garda.

Bij de plaats Sirmione ligt het indrukwekkende kasteel Castello Rocca Scaligero. Het is een voorbeeld van 15de-eeuwse Italiaanse bouwkunst. Op de uiterste punt van het schiereiland Simione staan een aantal Romeinse ruïnes.

Bij het stadje ligt ook een haven waar veel bootjes liggen om een tocht op het Gardameer te maken. Het meer is verder populair bij zeilers.

Bij Sirmione liggen kuuroorden. Bij de plaats zijn zwavelbronnen.

In het gebied zijn tal van hotels, appartementen, vakantiehuisjes en camping te vinden om een aangename vakantie door te brengen.

Steden aan Gardameer
Een aantal bekende plaatsen rond het Gardameer zijn Peschiera del Garda, Malcesine, Sirmione, Salò, Desenzano del Garda, Lonato, Limone sul Garda, Gargnano, Riva del Garda, Bardolino, Garda, Torri del Benaco.

Kaart Gardameer
Het Gardameer in het noorden van Italië is goed bereikbaar vanuit de grote steden in de buurt zoals Brescia, Verona, Mantua en Trento.

Kaart Gardameer, steden, wegen, rivieren, topografie: US Army