vrijdag 21 juni 2013

Kaart Lombardije en Milaan – Vakantie Noord-Italië

Kaart Lombardije, provincies
Lombardije is een van de 20 regio’s van Italië. De regio ligt in Noord-Italië en heeft 9.759.209 inwoners (2012). De hoofdstad is Milaan. De Italiaanse naam is Lombardia en de Lombardische naam is Lumbardia.

De regio grenst in het noordoosten aan de regio Trentino-Zuid Tirol, in het zuidoosten aan Veneto, in het zuiden aan Emilia-Romagna en in het oosten aan Piemonte. In het noorden grenst de regio aan buurland Zwitserland.

Landschap
De regio Lombardije is een waterrijk gebied en ligt tussen de rivier de Po, het Gardameer en het Lago Maggiore en kan Landschappelijk in drie gebieden onderverdeeld worden. Dit zijn de Povlakte, het merengebied en de Alpen.

De Povlakte is de grootste laagvlakte van Italië. Het is het dichtstbevolkte en meest geïndustrialiseerde deel van de regio. In de vlakte liggen grote steden als Milaan, Brescia en Bergamo.

Het merengebied ligt in het noorden van Lombardije. Een aantal grote meren zijn hier het Gardameer, het Idromeer, het Lago Maggiore, het Iseomeer en het Comomeer.

In Lombarije liggen enkele hoge bergtoppen van de Alpen, waaronder de Piz Bernina met een hoogte van 4.049 meter.

De twee belangrijkste Lombardische Alpendalen zijn het Valtellina en het Val Camonica. Een groot deel van het gebergte is tot beschermd natuurgebied verklaard.

Provincies
De regio Lombardije is bestuurlijk onderverdeeld in 12 provincies. Dit zijn Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lecco, Lodi, Mantua, Milaan, Monza e Brianza, Pavia, Sondrio, Varese.

Behalve Monza e Brianza hebben al de provinciehoofdsteden dezelfde naam als de provincie. De hoofdstad van Monza e Brianza is Monza.

Klimaat en vakantie
Lombardije heeft overwegend een continentaal klimaat met warme zomers en koude winters.

De regio is een populaire trekpleister voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, wintersportgebieden, de meren en bezienswaardigheden in de steden.

Vooral het Gardameer, Iseomeer en Lago Maggiore trekken jaarlijks veel vakantiegangers.

Het Lago Maggiore ligt gedeeltelijk in Italië en Zwitserland. Bekende plaatsen langs het meer in Italië zijn Angera, Arona, Stresa, Baveno, Pallanza en Cannobio en in Zwitserland Ascona en Locarno.

In Lombarije liggen enkele hoge Alpentoppen, waaronder de Piz Bernina (4.049 meter). Belangrijke Alpendalen in de regio zijn het Valtellina en het Val Camonica.

In de regio staan een aantal bezienswaardigheden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit zijn de kerk en het klooster van Santa Maria delle Grazie, het kloostercomplex van San Salvatore-Santa Giulia in Brescia, de rotstekeningen Valcamonica.

Ook het dorp Crespi d'Adda in de gemeente Capriate San Gervasio, de Heilige Bergen (Sacri Monti, verschillende bedevaartsoorden), in de regio's Piemonte en Lombardije, de Santa Maria foris portas in Castelseprio en de steden Mantua en Sabbioneta staan op de lijst.

De stad Milaan hoort in economisch en financieel opzicht tot de belangrijkste centra van Italië. De stad is verder toonaangevend op het gebied van mode en design.

In Lombardije zijn tal van vakantieparken, hotels, appartementen en camping te vinden om een aangename vakantie door te brengen.

Steden
Naast de hoofdstad Milaan zijn een aantal andere steden in Lombardije: Brescia, Monza, Bergamo, Como, Busto Arsizio, Sesto San Giovanni, Varese, Cinisello Balsamo.

Cremona, Pavia, Vigevano, Legnano, Gallarate, Rho, Mantova, Lecco, Cologno Monzese, Paderno Dugnano, Lodi, Seregno, Lissone, Rozzano, Desio, Voghera.

Kaart Lombardije, steden, provincies, rivieren, meren: EU