zondag 23 juni 2013

Kaart Toscane en Florence - Vakantie Regio's Italië

Kaart Toscane, provincies
Toscane is een van de twintig regio’s van Italië. De regio ligt aan de kust in het noordwesten van het land en heeft 3.679.027 inwoners (oktober 2012). De hoofdstad is Florence (Firenze). De Italiaanse naam is Toscana.

Toscane ligt tussen de Etruskische Apennijnen en de Tyrrheense en Ligurische Zee. De regio grenst in het noorden aan de regio’s Ligurië en Emilia-Romagna, in het oosten aan Umbrië en in het zuiden aan Latium.

Het centrum van de regio wordt gevormd door de vallei rond de midden- en benedenloop van de rivier de Arno. Ten zuiden daarvan ligt het Toscaans heuvelland, met onder meer de Chiantibergen.

Langs de westkust van Toscane ligt het voormalige moerasgebied de Maremmen

De hoogste bergen in de regio zijn de Monte Prado (2054 m), Monte Giovo (1991 m), Monte Rondinaio (1964 m), Monte Pisanino (1946 m), Alpe Tre Potenze (1940 m).

Rivieren
Aan de rivier de Arno liggen veel grote Toscaanse steden, zoals Florence, Empoli en Pisa.

Een aantal andere belangrijke rivieren zijn de Ombrone, Serchio, Cecina, Magra, Sieve.

Toscaanse Archipel
Bij de regio Toscane hoort ook de Toscaanse Archipel in de Tyrreense Zee. Een aantal eilanden zijn Elba, Montecristo, Giannutri, Giglio, Pianosa.

Provincies
Toscane is bestuurlijk ingedeeld in 10 probincies. Dit zijn Arezzo, Florence, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa-Carrara, Pisa, Pistoia, Prato en Siena.

Klimaat en vakantie
Toscane heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. In de berggebieden van de regio is het in de winter koeler dan aan de kust.

Belangrijke trekpleisters voor een vakantie in Toscane zijn de schitterende natuur, de stranden en de vele bezienswaardigheden in de steden. Toscane heeft 120 natuurreservaten.

Steden die veel bezoekers trekken zijn Florence, Pisa,Lucca, Maremma, Crete Senesi, San Gimignano, Cortona, Volterra en Siena.

Toscane staat ook bekend om zijn wijnen. Een aantal bekende wijnen zijn Chianti, Morellino di Scansano, en Brunello di Montalcino.

Toscane staat bekend als het gebied waar de Italiaanse renaissance in de 14e eeuw ontstond en in de 15e en 16e eeuw tot grote hoogten steeg.

Het artistieke erfgoed bestaat onder meer uit literatuur, architectuur, schilderkunst en beeldhouwkunst. Kunstvoorwerpen zijn in tientallen musea verzameld, zoals in de Uffizi in Florence.

Steden Toscane
Naast de hoofdstad Florence (Firenze) zijn een aantal andere steden in Toscane: Prato, Livorno, Arezzo, Pistoia, Pisa, Lucca, Grosseto, Massa, Carrara, Viareggio.

Siena, Scandicci, Empoli, Sesto Fiorentino, Capannori, Campi Bisenzio, Cascina, Piombino, Camaiore, Rosignano Marittimo, San Giuliano Terme.

Vliegvelden in Toscane zijn onder meer de luchthaven Galileo Galilei van Pisa, Amerigo Vespucci bij Firenze, Corrado Baccarini bij Grosseto en op het eiland Elba het vliefveld Marina di Campo.

De belangrijkste haven van Toscane is die van Livorno.

Kaart Toscane

Kaart Toscane, steden, rivieren, provincies, eilanden: EU