maandag 24 juni 2013

Basilicata en Potenza - Kaart Vakantie Zuid-Italië

Kaart Basilicata, provincies
Basilicata is een van de 20 regio’s van Italië. De regio ligt in Zuid-Italie en heeft 576 060 inwoners (2012). De hoofdstad is Potenza. In de oudheid heette de regio Lucania.

Basilicata grenst in het noordoosten aan Puglia (Apulië), in het zuiden aan Calabrië en in het westen aan Campanië. In het zuidwesten ligt de regio aan de Tyrreense Zee en in het zuidoosten aan de Golf van Tarento, die deel uitmaakt van de Ionische Zee.

De regio is bestuurlijk ingedeeld in twee provincies. Dit zijn Potenza en Matera. De hoofdsteden hiervan hebben dezelfde naam als de provincie.

Basilicata is grotendeels een bergachtige regio in het zuidelijke deel van de Apennijnen. Het hoogste punt is de Monte Pollino (2.248 m). De Monte Vulture, in het noordwesten, is een uitgedoofde vulkaan met een hoogte van 1.310 meter.

De Pollino ligt op de grens van de regio's Basilicata en Calabrië. De hoogste top is de 2.269 meter hoge Serra Dolcedorme. Andere toppen zijn de Monte Pollino, de Serra del Prete (2.181 m) en de Serra delle Ciavole (2.127 m).

Het berggebied van Basilicata daalt in het westen af naar de Golf van Policastro, een deel van de Tyrrheense Zee. In het oosten lopen de bergen glooiend af via een kustvlakte naar de Golf van Tárento.

In de Lucanische Apennijnen, in het noordwesten van de regio, liggen veel kalksteenmassieven. Deze massieven zijn tot 2.000 meter hoog en sterk verkarst en ontbost.

Klimaat en vakantie
Basilicata heeft een klimaat met hete, droge zomers. De regio is een aantrekkelijke bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, de stranden en bezienswaardigheden in de steden.

Populaire locaties in Basilicata zijn het gebergte van de Pollino en de Lucanische Dolomieten. De Pollino is een nationaal park.

De Lucanische Dolomieten zijn samen met het bos Gallipoli Cognato samengevoegd in het natuurpark Parco Regionale Gallipoli Cognato e Piccole Dolomiti Lucane.

Veel bezoekers trekt ook de stad Matera met haar Sassi, een wijk die bestaat uit huizen die boven elkaar in de tufstenen rotsen zijn uitgehouwen. Op het hoogste punt ligt de 13de eeuwse dom.

De Sassi en het park van de rotskerken van Matera staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

In Matera is het nationale museum Ridola gevestigd dat een rijke collectie prehistorische vondsten herbergt.

Kleinere pittoreske plaatsen die veel aantrekkingskracht uitoefenen bij toeristen zijn onder meer Pisticci, Melfi, Ferrandina en het verlaten Craco.

Nabij de Ionische kust ligt het archeologische park van Metaponto, met ruïnes van een Griekse tempel uit de 7e eeuw v.Chr..

Langs de kust van de Golf van Tarento liggen prachtige zandstranden. De badplaats Lido di Metaponto is een van de belangrijkste badplaatsen aan de Ionische kust.

Bij de badplaats Maratea aan de Golf van Policastro, een deel van de Tyrreense zee, liggen stranden en een jachthaven. Maratea heeft ook een historisch centrum op een berghelling met veel nauwe straatjes.

De stad Potenza werd in de 2de eeuw v.C. door de Romeinen gesticht. Het is een belangrijk regionaal marktcentrum. In het archeologisch museum zijn vondsten uit de opgravingen van Metaponto te bezichtigen.

Steden
Naast de hoofdstad Potenza zijn een aantal andere steden in Basilicata: Matera, Melfi, Pisticci, Policoro, Lavello, Rionero in Vulture, Lauria, Bernalda, Venosa, Avigliano, Montescaglioso.

Kaart Basilicata, provincies,steden, rivieren: EU