zondag 2 juni 2013

Kaart Sicilië – Italië Provincies Vakantie

Kaart Sicilië, steden, wegen, topografie: CIA
Sicilië is een eiland in de Middellandse Zee en een autonome regio in het zuidwesten van Italië. Het eiland heeft 4.995.009 inwoners (november 2012) en de hoofdstad is Palermo. De Italiaanse naam is Sicilia.

Het eiland heeft een maximale lengte van 230 kilometer, een breedte van 170 kilometer, een kustlijn van ongeveer 1000 kilometer en een oppervlakte van 25.709 km².

Sicilië ligt ten zuidwesten van de regio Calabria op het Italiaanse vasteland en ten zuidoosten van de regio Sardinië. Tussen Sicilië, Sardinië en het vasteland ligt de Tyrrheense Zee, een subzee van de Middellandse Zee.

Het eiland ligt ten noorden van Malta en ten noordoosten van Tunesië. Tussen Sicilië en Tunesië ligt de Straat van Sicilië. Het eiland wordt van het vasteland gescheiden door de Straat van Messina.

Bij de autonome regio Sicilië horen ook eilanden. Dit zijn de Liparische of Eolische Eilanden, de Egadische Eilanden, de Pelagische Eilanden en de eilanden Ustica en Pantelleria.

Pantelleria en de Pelagische Eilanden liggen voor de kust van Tunesië en horen geologisch tot het continent Afrika.

Eolische Eilanden
De Eolische Eilanden liggen ten noordoosten van Sicilië en vallen bestuurlijk onder de provincie Messina. Tot de eilanden behoren Lipari, Salina, Vulcano, Stromboli, Filicudi, Alicudi en Panarea.

Landschap
Sicilië is geologisch en fysisch-geografisch een voortzetting van het Apennijnse Schiereiland. Het eiland heeft grotendeels een steile kust, met een aantal smalle kustvlakten en kleine beschermde bochten. Het zuiden heft een vrij lage klifkust.

De Sicilische Apennijnen zijn een bergketen die bestaat uit de Monti Peloritani, Le Madonie en de Monti Nebrodi. Ten zuiden van de Monti Nebrodi ligt de vulkaankegel van de Etna.

De Sicilische Apennijnen worden door de vlakte van Catania gescheiden van het berg- en heuvelland in het zuiden.

Behalve de vulkaan de Etna ligt in de nabijheid van Sicilië de kleine maar zeer actieve eilandvulkaan Stromboli.

Rivieren
Belangrijke rivieren op Sicilie zijn de Torto, Simeto, Salso. De rivieren liggen in de zomer veelal droog, maar kunnen bij hoge waterstand in de winter ernstige overstromingen veroorzaken.

Provincies Sicilië
Sicilië bestaat bestuurlijk uit negen provincies. Dit zijn Agrigento, Caltanissetta, Catania, Enna Messina, Palermo, Ragusa, Syracuse en Trapani. De provincies zijn vernoemd naar hun hoofdstad. En onderverdeeld in gemeentes.

Klimaat en vakantie
Sicilië heeft een Middellandse Zeeklimaat met warme zomers en zachte regenrijke winters. In het zuiden kan door de Sirocco, die hete lucht uit de Sahara naar het noorden voert, de temperatuur stijgen tot boven 40 °C.

In het binnenland is het in vergelijking met de kustgebieden koeler. Van mei tot september valt er op een aantal stortbuien na nauwelijks neerslag op Sicilië.

Sicilië is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de historische bezienswaardigheden, de aanwezigheid van de vulkaan de Etna, de stranden en de steden.

Door de centrale ligging in de Middellandse Zee is Sicilie in de loop van de geschiedenis door veel volken bezocht. Daardoor heeft het eiland veel culturele invloeden ondergaan.

Op de zuidwestkust van Sicilië liggen de ruïnes van de antieke stad Selinus. De stad werd rond 628 v.C. gesticht en twee maal door de Carthagers veroverd en verwoest. Bij de ruïnes horen een aantal schitterende tempels, waaronder een tempel van Apollo.

In Agrigento ligt de beroemde Griekse Concordiatempel. De archeologische locaties van Agrigento staan sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

In Taormina is een groot Grieks-Romeins theater. In de Villa Romana del Casale bij Piazza Armerina zijn mozaïeken uit de Romeinse oudheid te bewonderen.

De hoofdstad Palermo telt veel monumentale bouwwerken. De Dom van Monreale en het Palazzo dei Normanni met de Cappella Palatina zijn gebouwd in de zogenaamde Arabisch-Normandische kunststijl.

Steden
Naast de hoofdstad Palermo zijn en aantal andere steden op Sicilië: Catania, Messina, Syracuse, Marsala, Gela, Ragusa, Trapani, Vittoria, Caltanissetta, Agrigento, Bagheria, Modica, Acireale, Mazara del Vallo.

Tussen Messina en het vasteland van Italië varen veerboten.

Vliegvelden op het eiland zijn bij Palermo, Catania en Trapani.

Kaart provincies Sicilië

Kaart Sicilië, provincies

Kaart Sicilië
Sicilië is een eiland in de Middellandse Zee en een autonome regio van Italië. De hoofdstad is Palermo.

Kaart Sicilië, steden, provincies, rivieren: EU