vrijdag 31 mei 2013

Kaart Sardinië - Vakantie Italië

Kaart Sardinië, steden, wegen, spoorwegen: US Army
Sardinië is eiland in de Middellandse Zee dat bestuurlijk bij Italië hoort. Het eiland heeft 1 639 942 inwoners (november 2012) en de hoofdstad is Cagliari. De Italiaanse naam van het eiland is Sardegna.

Sardinië ligt ten westen van het Italiaanse vasteland, ten zuiden van het Franse eiland Corsica en ten noorden van Tunesië.

Tussen het eiland, het vasteland van Italië en Sicilië ligt de Tyrreense Zee. Sardinië en Corsica worden van elkaar gescheiden door de Straat van Bonifacio. De Straat van Bonifacio heeft een lengte van 12 kilometer en is tot 70 meter diep.

Het eiland is een autonome regio binnen de Italiaanse Republiek en heeft een oppervlakte van 24.090 km². Daarmee is het na Sicilië het grootste eiland in de Middellandse Zee.

In de loop van de geschiedenis hebben vele volken Sardinië bezocht, zoals de Feniciërs, Carthagers, Romeinen, Vandalen, Goten, Byzantijnen en in de 11e eeuw de Saracenen. Hierdoor werd het eiland een smeltkroes van culturen en volkeren.

Landschap
Sardinië is voornamelijk bergachtig. Het hoogste punt is met 1834 meter de Punta la Marmora. De kust van het eiland heeft grote inhammen.

Rond Sardinië liggen veel kleine rotsige eilandjes, waarvan er een aantal bewoond zijn of tijdelijk worden gebruikt door veeboeren.

De belangrijkste rivieren zijn de Tirso, Flumendosa, Mannu en Coghinas. De grootste meren zijn de strandmeren van Cagliari en Cabras. In het binnenland ligt in de rivier de Tirso het stuwmeer Omodeo

Het binnenland is begroeid met macchia. In de berggebieden komen onder meer moeflons, wilde zwijnen en herten voor.

Provincies Sardinië
Sardinie is bestuurlijk ingedeeld in 8 provincies. Dit zijn Cagliari (hoofdstad Cagliari), Nuoro (Nuoro), Oristano (Oristano), Sassari (Sassari), Olbia-Tempio (Olbia en Tempio Pausania).

Ogliastra (Lanusei en Tortolì), Medio Campidano (Sanluri en Villacidro) en Carbonia-Iglesias (Carbonia en Iglesias).

Klimaat en Vakantie
Sardinië heeft een een subtropisch mediterraan klimaat. De zomers zijn heet en droog en de winters mild en regenrijk. In de bergen kan in de winter sneeuw vallen.

Het klimaat op het eiland wordt altijd beïnvloed van wind. Dit zijn de mistral sirocco, libeccio en levante.

Sardinië is een populaire locatie voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, de vele baaien met stranden en de aantrekkelijke steden en stadjes.

Een belangrijke bezoenswaardiheid zijn de Grotta di Nettuno (Grotten van Neptunus) zijn een belangrijke bezienswaardigheid. De Grotta di Nettuno zijn druipsteengrotten die ten westen van de stad Alghero liggen.

De grotten liggen aan de voet van een 110 meter hoge klif die deel uitmaakt van de kaap Capo Caccia, ongeveer een meter boven zeeniveau en zijn alleen bij rustige zee te bezichtigen.

Op het eiland liggen verschillende prehistorische monumenten, zoals de Domus de Janas uit de neolithische tijd. De duizenden Nuraghi zijn opgebouwd uit losse stenen en werden gebruikt als torens of burchten bij gevaar.

Het landschap van Sardinië wordt verder gekenmerkt door de vele kerken en basilieken die er liggen.

Steden Sardinië
Naast de hoofdstad Cagliari zijn een aantal andere steden op Sardinië: Alghero, Sassari, Quartu Sant'Elena, Nuoro, Olbia, Oristano, Carbonia, Selargius, Iglesias.

Belangrijkste havens op het eiland zijn Porto Torres, Olbia, Golfo Aranci, Arbatax, Porto Foxi en Cagliari.

Sardinië is via veerboten verbonden met het vasteland van Italië en Sicilië. De belangrijkste vliegvelden zijn bij Cagliari en Alghero-Sassari.

Kaart provincies Sardinië

Kaart Sardinië, provincies

Kaart Sardinië

Kaart Sardinië: regio's, steden, rivieren: EU