zaterdag 22 juni 2013

Napels en Campania - Kaart Italië Vakantie

Kaart Campania, provincies
Campania is een van de 20 regio’s van Italië. De regio ligt in het zuiden van het land en heeft 5 .760.090 inwoners (2011). De hoofdstad is Napels. De Italiaanse naam is Campania.

Campania grenst in het noordwesten aan de regio Lazio, in het noorden aan Molise, in het noordoosten aan Apulië en in het zuidoosten aan Basilicata, De regio ligt in het westen aan de Golf van Napels en de Tyrreense Zee.

In het binnenland van de regio liggen veel bergen. In de lager gelegen delen aan de kust wordt veel landbouw bedreven. Belangrijke landbouwproducten zijn graan, citrusvruchten en olijven.

Wijnen uit Campania, zoals Lacrima Christi van de Vesuvius, Epomeo uit Isola d’Ischia en die van het schiereiland Sorrento zijn in Italië erg bekend.

Vesuvius
De vulkaan Vesuvius ligt ten zuidoosten van Napels. De vulkaankegel heeft een basisdiameter van ruim 16 kilometer.

De vulkaan wordt in het noorden en oosten omgeven door de resten van de calderarand Monte Somma, die ontstaan is bij de uitbarsting van 79 n.C.

De hellingen van de vulkaan zijn zeer vruchtbaar. Tot een hoogte van ongeveer 450 meter liggen boom- en wijngaarden.

In het jaar 79 n.C. vond een enorme uitbarsting van de Vesuvius plaats. Hierbij werden de steden Pompeii, Herculaneum, Stabiae en Oplonti verwoest.

Provincies
De regio Campania is bestuurlijk onderverdeeld in vijf provincies. Dit zijn Avellino, Benevento, Caserta, Napels en Salerno. De hoofdsteden van de provincies hebben dezelfde naam als de provincie.

Eilanden
Bij de regio Campania horen ook een aantal eilanden. Dit zijn onder meer Capri, Ischia en Procida.

Vakantie
Campania is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer het mooie weer, de natuur, de stranden en de steden met veel bezienswaardigheden.

Toeristische trekpleisters in de regio zijn onder meer de grot van de Sibylle in Cumae, de eilanden Capri en Ischia, de Griekse tempels in Paestum en de Romeinse villa's van Oplontis en Stabiae.

Ook de door de Vesuvius verwoeste Romeinse steden Pompeii en Herculaneum trekken veel toeristen. Pompeii staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De plaats geeft een goede indruk van het leven in de eerste eeuw na Christus.

De Amalfikust ligt aan de zuidkant van het schiereiland van Sorrento en loopt van Positano in het westen tot aan Vietri sul Mare in het oosten. Dit kustgebied staat vanwege het natuurschoon op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Golf van Napels is een baai van de Tyrrheense Zee tussen de Flegreïsche Velden in het noorden en het schiereiland van Sorrento in het zuiden. De streek rond de Golf wordt druk bezocht door toeristen.

Het middelpunt van de stad Napels is de Piazza Municipio. De Via Toledo is een beroemde winkelstraat die aan het Quartiere Vecchio di Spacca-Napoli ligt, de oude stadswijk met een wirwar van straatjes.

Steden
Naast de hoofdstad Napels zijn een aantal andere steden in Campania: Salerno, Giugliano in Campania, Torre del Greco, Pozzuoli, Casoria, Caserta, Castellammare di Stabia, Afragola, Benevento.

Marano di Napoli, Acerra, Avellino, Ercolano, Portici, Cava de' Tirreni, Aversa, Battipaglia, Scafati, Casalnuovo di Napoli, San Giorgio a Cremano, Nocera Inferiore, Torre Annunziata, Marcianise, Quarto.

Kaart Campania, provincies, steden, eilanden, rivieren: EU