Kaart Italië, steden, wegen, spoorwegen, rivieren, topografie: CIA |
Italië grenst in het noordwesten aan Frankrijk, in het noorden aan Zwitserland en Oostenrijk en in het noordoosten aan Slovenië.
De onafhankelijke staten San Marino en Vaticaanstad liggen binnen de Italiaanse grenzen. Campione d'Italia is een Italiaanse exclave in Zwitserland.
Italië wordt omringd door de Middellandse Zee, de Tyrreense Zee, de Adriatische Zee en de Ionische Zee.
Tot het land behoren ook tal van eilanden, waaronder Sicilië, Sardinië en Elba.
Tussen Sicilië en Tunesië ligt de Straat van Sicilië. Tussen Sardinië en het Franse eiland Corsica ligt de Straat van Bonifacio.
Een groot deel van het vasteland van Italië ligt op het Apennijns Schiereiland.
Rivieren
Belangrijke rivieren in Italie zijn de Po, Arno, Ombrone, Tiber en Garigliano.
De Po voert met vele zijrivieren, zoals de Dora Riparia, Dora Baltea, Ticino, Adda, Oglio en Mincio, het water van het Alpengebied af.
Met andere zijrivieren, zoals de Tanaro, Trebbia, Nure, Taro, Parma, Enza en Secchia voert de Po het water uit de Apennijnen naar zee.
De grotere rivieren Arno, Ombrone, Tiber, Garigliano en Volturno monden, evenals de Po, uit in de Tyrrheense Zee.
De rivieren die uit de Apennijnen naar de Adriatische Zee stromen zijn meestal kort en hebben een zeer onregelmatige waterstand.
Meren
De meren in Italië zijn voor een deel van het Alpentype, zoals het Lago di Garda, het Lago di Como en het Lago Maggiore. Dit zijn voormalige tongbekkens van gletsjers.
Het Lago di Vico en het Lago di Bolsena zijn ontstaan uit oude kraters.
het Lago Trasimeno en de kleine meren van Montepulciano en Chiusi zijn waarschijnlijk overblijfselen van een pliocene zeestraat.
Klimaat en vakantie
Het grootste deel van Italië kent een mediterraan klimaat met warme zomers en zachte winters. In de Alpen en het noorden van het land is het koeler dan in het zuiden.
In de Alpen en de Apennijnen heerst een hooggebergteklimaat en valt er vaak sneeuw. Hier zijn tal van skigebieden voor een wintersportvakantie te vinden.
Belangrijke trekpleisters voor toeristen in Italië zijn de steden met talrijke historische bezienswaardigheden, musea, de talrijke meren, de natuur, campings, stranden.
De berggebieden bieden mogelijkheden om wintersporten te beoefenen.
De Italiaanse steden zijn uitermate populair bij toeristen voor het maken van een stedentrip.
Kaart regio's en provincies Italië
Italië is bestuurlijk verdeeld in 20 regio’s die in provincies zijn onderverdeeld.
Vijf Italiaanse regio's hebben een autonome status. Dit zijn Sicilië (Sicilia), Sardinië (Sardegna), Valle d'Aosta, Trentino-Zuid-Tirol (Trentino-Alto Adige) en Friuli-Venezia Giulia.
De andere regio's zijn Piëmont (Piemonte), Lombardije (Lombardia), Ligurië (Liguria), Veneto, Emilia-Romagna, Toscane (Toscana), Umbrië (Umbria), Marche (Marche), Latium (Lazio), Abruzzen (Abruzzo), Molise, Campanië (Campania), Apulië (Puglia), Basilicata en Calabrië (Calabria).
Kaart Italië regio's en provincies: CIA |
Steden Italië
De hoofdstad en grootste stad van Italië is Rome. Een aantal andere steden zijn: Milaan (Milano), Turijn (Torino), Genua (Genova), Venetië (Venezia), Florence (Firenze), Bologna, Verona, Napels (Napoli), Ancona, Bari, Perugia, Cagliari, Catania, Messina, Palermo.
Kaart Italië, steden: CIA |
Kaart Italië bevolkingsdichtheid
Het noorden van Italië, de gebieden langs de kust en het eiland Sicilië zijn de dichtstbevolkte delen van het land. Het binnenland en het eiland Sardinië zijn relatief dunbevolkt.
Kaart Italië, bevolking: CIA |
Kaart Italië 1882
De onderstaande historische kaart van Italië is uit "The World an Atlas" uit 1882 van W. & A.K. Johnston.
Kaart Italië, Johnston 1882 |
Kaart Italië
Italië grenst aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Vaticaanstad en San Marino liggen binnen de Italiaanse grenzen. De hoofdstad van het Zuid-Europese land is Rome.
Kaart Italië, steden: CIA |